Makaron zasmażany z kiełbasą

Makaron zasmażany z kiełbasą przypomina wielkiego omleta. Danie jednogarnkowe, bardzo sycące – szybki posiłek dla całej rodziny.

Makaron

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 4 (porcja: 578 kcal)

Składniki:

200 g ugotowanego makaronu (około 70 g suchego)
200 g kiełbasy (zwyczajnej, z piersi z kurczaka, wiejskiej)
1 puszka kukurydzy
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
1 papryka czerwona
150 g groszku mrożonego lub świeżego
2 łyżki masła
4 jajka
150 ml mleka
½ pęczka szczypiorku
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Ugotować makaron oraz groszek.

Kukurydzę odsączyć na sitku. Paprykę pokroić i w kostkę, a kiełbasę w plastry.
Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Warzywa pokrojone w kostkę zeszklić na dużej patelni na odrobinie oleju.

Dodać kiełbasę i podsmażyć przez 10 minut. Następnie dorzucić paprykę, kukurydzę, groszek i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Na koniec dodać ugotowany makaron i całość podsmażyć przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Jajko roztrzepać w mleku. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać posiekany szczypiorek.

Zalać składniki na patelni i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem przez 10 – 15 minut (do czasu aż całość stężeje).

Krok po kroku:

1. Ugotować makaron i groszek

2. Podsmażyć cebulę

3. Dodać kiełbasę

4. Dorzucić resztę warzyw

5. Wymieszać z makaronem

6. Roztrzepać jajka z mlekiem i doprawić

7. Zalać składniki i smażyć

Pobierz wersję do druku:                                           

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *