Makaron zasmażany z kiełbasą przypomina wielkiego omleta. Danie jednogarnkowe, bardzo sycące – szybki posiłek dla całej rodziny.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 4 (porcja: 578 kcal)
Składniki:
200 g ugotowanego makaronu (około 70 g suchego)
200 g kiełbasy (zwyczajnej, z piersi z kurczaka, wiejskiej)
1 puszka kukurydzy
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
1 papryka czerwona
150 g groszku mrożonego lub świeżego
2 łyżki masła
4 jajka
150 ml mleka
½ pęczka szczypiorku
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Ugotować makaron oraz groszek.
Kukurydzę odsączyć na sitku. Paprykę pokroić i w kostkę, a kiełbasę w plastry.
Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Warzywa pokrojone w kostkę zeszklić na dużej patelni na odrobinie oleju.
Dodać kiełbasę i podsmażyć przez 10 minut. Następnie dorzucić paprykę, kukurydzę, groszek i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Na koniec dodać ugotowany makaron i całość podsmażyć przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Jajko roztrzepać w mleku. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać posiekany szczypiorek.
Zalać składniki na patelni i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem przez 10 – 15 minut (do czasu aż całość stężeje).