Mini pizza w 4 smakach (część III)

Mini pizza w 4 smakach (wersja III) to wielka uczta, czyli przepisy na mini pizze w kolejnych 4 odsłonach:)
Tym razem do wyboru:
I. Z boczkiem
II. Z dynią i cebulą
III. Z szynką parmeńską i rukolą
IV. Z camembert i żurawiną

350 Mini pizza w 4 smakach (wersja III) KuchniaWeDwoje_PL 1

  Czas wykonania: 2 h 30 min – 3 h
  Ilość porcji: 16 mini pizzerinek (4 smaki po 4 sztuk)

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki
25 g drożdży
250 ml letniej wody
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki soli

Sos pomidorowy (do 8 pizzerinek):
250 g pomidorów (2 sztuki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżki soku z cytryny

Pesto z rukoli:
50 g rukoli
20 g orzechów włoskich
4 -6 łyżek oliwy
40 g startego parmezanu
1 ząbek czosnku
szczypta soli

I. Pizza z boczkiem:
150 g boczku
½ cebuli
50 g sera żółtego

II. Pizza z dynią i cebulą
200 g dyni
1 czerwona cebula
½ kulki sera mozzarella
½ łyżeczki cukru lub miodu

III. Pizza z szynką parmeńską i rukolą:
80 g szynki parmeńskiej (4 – 8 plastrów)
30 g rukoli
1 kulka sera mozzarella

IV. Pizza z camembert i żurawiną:
120 g sera camembert
30 g sera mozzarella
30 g sera pleśniowego
50 g sera wędzonego
40 g orzechów włoskich
żurawina w słoiku

Przygotowanie:

Ciasto:
Drożdże rozpuścić w 250 ml letniej wody i odstawić na 10 minut.

Mąkę wymieszać z solą, oliwą i rozpuszczonymi drożdżami. Ciasto wyrabiać powoli przez około 15 minut, a następnie przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny (w ciepłe miejsce).

Sos pomidorowy:
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek.

Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 15 minut).

Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny) i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty (sos można zmiksować za pomocą blendera na gładka konsystencję).

Pesto z rukoli:
Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie.
W moździerzu (lub blenderze) utrzeć rukolę z orzechami i czosnkiem, dolewając stopniowo oliwę. Ilość oliwy zależy od rodzaju konsystencji jaką chcecie uzyskać.
Na koniec dodać tarty parmezan i ewentualnie doprawić szczyptą soli.

Wersja z boczkiem:
Boczek pokroić w kostkę, a cebulę posiekać. Smażyć boczek i cebulę na patelni, do czasu aż tłuszcz z boczku się wytopi i całość się ładnie przyrumieni.
Ser żółty zetrzeć na tarce o cienkich oczkach.

Wersja z dynią i cebulą:
Dynię obrać, wydrążyć środek i pokroić na cienkie plastry. Wysmarować oliwą i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 – 20 minut w 200 stopniach.
Cebulę pokroić w krążki i smażyć na patelni z dodatkiem oleju. Po przewróceniu cebuli posypać ją lekko cukrem lub miodem.
Ser mozzarella pokroić w kostkę.

Wersja z szynką parmeńską i rukolą:
Ser mozzarella pokroić w plastry, plastry szynki zwinąć w ruloniki.

Wersja z camembertem i żurawiną:
Ser camembert pokroić na 16 małych trójkącików. Resztę serów pokroić w kostkę. Orzechy posiekać.

Ciasto podzielić na 16 części i uformować małe spody.
Na 8 spodów wyłożyć sos pomidorowe. Następnie na 4 z tych spodów wyłożyć podane składniki na pizzę z boczkiem, a na kolejne 4 wszystkie składniki (oprócz rukoli) podane do pizzy z szynką parmeńską i rukolą.

Kolejne 8 spodów wysmarować pesto z rukoli i ponownie na 4 spody wyłożyć składniki na pizzę z dynią i cebulą, a na ostatnie 4 spody pozostały mix serów oraz orzechy (pomijając żurawinę).

Piec 15 minut w 220 stopniach.

Po upieczeniu na pizzę z szynkę parmeńską wyłożyć rukolę, a pizzę z camembertem udekorować żurawiną.

Krok po kroku:

1. Rozpuścić drożdże

1. Rozpuścić drożdże

2. Przelać drożdże do mąki

2. Przelać drożdże do mąki

3. Zagnieść ciasto

3. Zagnieść ciasto

4. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia

4. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia

5. Przygotować sos

5. Przygotować sos

6. Przygotować pesto

6. Przygotować pesto

7. Podsmażyć boczek z cebulką

7. Podsmażyć boczek z cebulką

8. Przygotować dynię

8. Przygotować dynię

9. Przygotować cebulę

9. Przygotować cebulę

10. Przygotować wszystkie składniki

11. Uformować 16 spodów do pizzy

11. Uformować 16 spodów do pizzy

12. Wyłożyć odpowiednie składniki i upiec pizze

12. Wyłożyć odpowiednie składniki i upiec pizze

Pobierz wersję do druku:                                           

350 Mini pizza w 4 smakach (wersja III) KuchniaWeDwoje_PL 2 350 Mini pizza w 4 smakach (wersja III) KuchniaWeDwoje_PL 3  350 Mini pizza w 4 smakach (wersja III) KuchniaWeDwoje_PL 4 350 Mini pizza w 4 smakach (wersja III) KuchniaWeDwoje_PL 5

One Comment on

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *