Miodek majowy czyli syrop z mniszka lekarskiego

Miodek majowy to syrop z mniszka lekarskiego, który robiłem po raz pierwszy w zeszłym sezonie.  Miodek znakomicie nadaje się do słodzenie herbaty w okresie zimowym lub jako substytut miodu do domowych wypieków.

Maj kojarzy mi się z tysiącami kwiatów mniszka lekarskiego potocznie nazywanego „mleczem”. Pomimo że to 2 różne rośliny. W Polsce roślina ta mylnie uważana jest za chwast, pomimo udowodnionych działań przeciwzapalnych, przeciwwirusowych oraz mnóstwem przeciwutleniaczy.

  Czas wykonania:  1h
  Ilość porcji:  2 h (+1 h oczekiwania)

Składniki:
500 kwiatów mniszka lekarskiego (około 250 g)
1 pomarańcza
1/2 cytryny
1 kg cukru
1 l wody (4 szklanki)

Przygotowanie:

Kwiaty mniszka lekarskiego zbierać w słoneczny dzień, gdy są otwarte i mają dużo pyłku. Ważne aby miejsce / polana / działka gdzie zbieramy kwiaty była oddalona od drogi oraz nie opryskiwana, bo kwiatów nie będziemy myli ze względu na ich pyłek.

Warto także podczas zbierania zaopatrzyć się w rękawiczki, jeżeli chcemy aby dłonie pozostały czyste.

Zebrane kwiaty rozsypać na stole / stolnicy na 1 godzinę, aby stworzenia które je ewentualnie zamieszkiwały mogły się ewakuować.

Przełożyć kwiatki do garnka i gotować w 4 szklankach wody przez 20-30 minut. Odcedzić. Tak uzyskany wywar zagotować z sokiem z pomarańczy i 1/2 cytryny, dodają 1 kilogram cukru. Całość gotować jeszcze przez około 1 godzinę. Im dłużej tym miodek będzie ciemniejszy i bardziej gęsty.

Jeszcze gorący, ale nie wrzący miodek majowy przelać do wcześniej wyparzonych słoiczków (5x150ml). Słoiki powinny być ciepłe aby różnica temperatur był jak najmniejsza. Syrop szczelnie zakręcić i odstawić słoiczki na pokrywkach do ostygnięcia.

Gorący miodek będzie miał kolor i konsystencje herbaty, ale po wystudzeniu do złudzenia będzie przypominał w smaku miód pszczeli.

 

Krok po kroku:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *