Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa której przygotowanie jest banalnie proste.
Polecam na jesienne i zimowe wieczory ze znajomymi lub na prezent.

303 Nalewka truskawkowa KuchniaWeDwoje_pl

  Czas wykonania: 1h (+4 miesiące 2 tygodnie oczekiwania)
  Ilość porcji: 3 butelki po 0,5 l (1,5 l)
Moc: 33%
Trudność wykonania: łatwe
Miesiąc wykonania: czerwiec – lipiec

Składniki:

1,5 kg truskawek
0,3 kg cukru
0,5 l spirytusu 96%
0,5 l przegotowanej wody

Przygotowanie:

Dojrzałe i soczyste truskawki należy obrać ze szypułek i przełożyć do dużego 3l słoja zasypując warstwami cukrem. Słój zabezpieczyć gazą i odstawić w ciepłe i słoneczne miejsce na 2-3 dni. Od czasu do czasu potrząsać.

Gdy truskawki puszczą sok a cukier się rozpuści całość zalać przegotowaną wodą wymieszaną ze spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował.

Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Nalewkę wlać do butelek i odstawić na minimum 4 miesiące.

Po czterech miesiącach można zlać ostrożnie nalewkę do nowych butelek, aby pozbyć się osadu.

Krok po kroku:

1. Zasypać truskawki cukrem

1. Zasypać truskawki cukrem

2. Zabezpieczyć słoik gazą i odczekać 2-3 dni

2. Zabezpieczyć słoik gazą i odczekać 2-3 dni

3. Dodać wodę i spirytus

3. Dodać wodę i spirytus

4. Szczelnie zakręcić słój i odczekać 2 tygodnie

4. Szczelnie zakręcić słój i odczekać 2 tygodnie

5. Przefiltrować nalewkę

5. Przefiltrować nalewkę

6. Przelać nalewkę do słoika

6. Przelać nalewkę do słoika

7. Odczekać 3 miesiące

7. Odczekać 3 miesiące

8. Ponownie przefiltrować nalewkę

9. Przelać nalewkę do butelek

9. Przelać nalewkę do butelek

Pobierz wersję do druku:                                           

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *