Omlet z szynką parmeńską

Omlet z szynkę parmeńską i parmezanem to moja kolejna propozycja na prosty, ale niebanalny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie na ciepło.

omlet

  Czas wykonania: 20 min
  Ilość porcji: 2

Składniki:

50 g szynki parmeńskiej
30 g parmezanu
¼ cebuli
2 jajka
3 łyżki mąki
100 ml mleka
szczypta soli
2 łyżki masła

Przygotowanie:

Cebulę poszatkować i podsmażyć na łyżce masła. Szynkę pokroić w paseczki i dodać do cebuli. Całość podsmażyć przez 5 minut.

Zmiksować dokładnie jajka, mąkę, mleko i szczyptę soli (tak, aby na wierzchu pojawiły się bąbelki).

Dodać podsmażoną szynkę oraz cebulę.

Na patelni rozpuścić łyżkę masła i upiec omleta na niewielkim ogniu na złoty kolor. Odwrócić omleta posypać startym parmezanem, złożyć na pół i smażyć po 1 minucie z każdej strony.

Krok po kroku:

1. Posiekać cebulę i pokroić szynkę

2. Podsmażyć cebulę i szynkę

3. Zmiksować składniki na omleta i dodać szynkę i cebulę

4. Usmażyć omleta

5. Omleta odwrócić i posypać serem

6. Złożyć na pół i podsmażyć z 2 stron

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.