Pasta z soczewicy

Mój mąż stwierdził, że pasta z soczewicy jest jak bezzapachowy, zdrowy pasztet… czy to było zachęcająca rekomendacja, nie wiem 🙂 Ja nie jestem zwolennikiem pasztetów, tak naprawdę chyba nigdy nawet nie jadłam:) Ciężko mi porównać smak tej pasty do czegokolwiek 🙂
Nigdy wcześniej też nie jadłam soczewicy, ale przyznaje jest naprawdę dobra, przynajmniej w takiej postaci mi bardzo smakowała.
Dla tych, którzy tak jak ja nigdy nie mieli okazji próbować soczewicy zachęcam do przygotowania takiej o to pasty – bardzo prosta, szybka i zdrowa 🙂

Pasta z soczewicy

  Czas wykonania: 1 h ( 40 min czas oczekiwania)
  Ilość porcji: 4

Składniki:

100 g soczewicy zielonej (½ szklanki)
3 pomidory suszone
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
szczypta bazylii
szczypta tymianku
pieprz (do smaku)
sól (do smaku)
pieprz Cayenne lub chilli (do smaku)

Przygotowanie:

Soczewicę wypłukać i zalać wodą, dodać szczyptę soli i ugotować (gotować około 13 minut – do czasu, aż będzie miękka, rozpadająca).

Ugotowaną soczewicę odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.

Następnie dodać wszystkie składniki i za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli.

Krok po kroku:

1. Ugotować soczewicę

1. Ugotować soczewicę

2. Wystudzić

2. Wystudzić

3. Dodać pozostałe składniki

3. Dodać pozostałe składniki

4. Zmiksować na gładką masę i doprawić

4. Zmiksować na gładką masę i doprawić

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *