Pierogi z kapustą

Specjalne pierożki dla mojej babci – grzyby są zbyt ciężkie, więc postne pierogi z duszoną kapustą specjalnie dla niej na pewno ją ucieszą 🙂

pierogi

  Czas wykonania: 1 h 45 min
  Ilość porcji: 35 sztuk

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki
½ szklanki wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

Farsz:
¼ główki kapusty (około 350 g – 400 g)
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka soli
kilka kropel maggi
szczypta pieprzu (¼ łyżeczki)

Przygotowanie:

Farsz:

Kapistę wypłukać, oderwać brzydkie liście i wyciąć głąb. Poszatkować.

Przełożyć do garnka, posolić i odstawić na 15 – 2o minut aby puściła soki.

Zalać wrzątkiem (0koło 500 ml – tak, aby woda przykryła całą kapustę) i gotować przez 3 minuty. Następnie odcedzić kapustę.

W garnku rozpuścić masło i rozgrzać olej. Dodać kapustę i dusić przez 45 minut (do czasu, aż woda odparuje, a kapusta zmięknie), od czasu do czasu mieszając.

W między czasie przygotować ciasto.

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej energicznie zagniatając ciasto. Zawinąć w folię aluminiową, aby nie obeschło.

Ciasto partiami rozwałkowywać na stolnicy i za pomocą szklanki wyciąć kółka.

Nafaszerować i zlecić pierogi.  Tak przygotowane pierogi gotować 3 – 5 minuty od czasu wypłynięcia w lekko osolonej wodzie.

Moja rada: Często robiąc pierogi przygotowuje ich więcej, wtedy gotuje je krócej (3 minuty) i zamrażam. A w dzień Wigilii wrzucam do wrzącej wody na 2 minuty i są gotowe.

Krok po kroku:

1. Poszatkowaną kapustę, posolić i zalać gotowaną wodą

2. Podgotować i odcedzić kapustę

3. Na rozpuszczonym maśle i oleju dusić kapustę

4. Całość doprawić farsz

5. Zagnieść ciasto

6. Rozwałkować i wyciąć kółka

7. Skleić pierożki i ugotować

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *