Ekspresowe ciasto – bardzo słodka tarta z mnóstwem orzechów i kajmakową masą. W smaku przypomina mi batona Snickers. Tarta wygląda bardzo apetycznie i zdecydowanie przypadnie do gustu wszystkim łakomczuchom 🙂
Czas wykonania: 1 h ( + czas chłodzenia)
Ilość porcji: 10 – 12 kawałków
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki wodyMasa:
260 g masa kajmakowa o smaku orzechowym
300 g orzechów włoskich
50 – 80 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto na tarte. Wyłożyć na formę do tarty, nakłuć widelcem spód i piec 15 minut w 190 stopniach.
Orzechy posiekać. Masę kajmakową troszkę podgrzać w garnku i wymieszać z orzechami (zostawić 3 – 4 łyżki orzechów).
Masę rozsmarować na wystudzoną tarte i posypać resztą orzechów.
Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i za pomocą łyżeczki, szybkimi ruchami ręki rozsmarować (polać) na cieście.
Odstawić do zastygnięcia.
Krok po kroku:
![]() 1. Zagnieść składniki na ciasto |
![]() 2. Upiec ciasto |
![]() 3. Posiekać orzechy |
![]() 4. Do ciepłej masy dodać orzechy |
![]() 5. Posmarować tartę masą |
![]() 6. Posypać całość resztą orzechów |
![]() 7. Rozpuścić czekoladę |
![]() 8. Polać całość czekoladą |
Pobierz wersję do druku:
Ile trzeba czekać aby tarta była gotowa? Napisane jest żeby odstawić do zastygnięcia, więc ile czasu mam czekać?
W zależności od temperatury otoczenia, bo ciepłego ciasta nie wstawimy do lodówki. W zimie pozostaje opcja wystawienia na balkon lub parapet zewnętrzny.