Polędwiczka wieprzowa faszerowana suszoną morelą

Polędwiczka wieprzowa faszerowana suszoną morelą to mój pierwszy przepis na polędwiczkę. Po jej zjedzeniu stwierdziłam, że decydowanie częściej muszę ją przyrządzać. Mięso jest miękkie i bardzo soczyste, a robi się je bardzo szybko.
Kto jeszcze nigdy nie jadł polecam spróbować.

129 Polędwiczka wieprzowa faszerowana suszoną morelą KuchniaWeDwoje.pl

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 2

Składniki:

500 g polędwiczki wieprzowej (1 sztuka)
15 g suszonej moreli
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
100 ml wytrawnego białego wina (2 kieliszki)
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Połowę moreli namoczyć w winie przez około 30 minut.

Polędwiczkę umyć i osuszyć. Wyciąć nożem jak najdłuższy otwór i nafaszerować mięso namoczonymi morelami (nie wylewając wina). Obtoczyć polędwiczkę w soli i pieprzu i smażyć na oleju po około 3 minuty z każdej strony.

Następnie podlać polędwiczkę winem, w którym moczyły się morele i dusić 10-15 minut.

W tym czasie w małym garnku roztopić masło i podsmażyć resztę moreli.

Gdy polędwiczka się poddusi przelać zalewę winną do podsmażonych moreli, a mięso podsmażyć jeszcze chwilkę na złoty kolor.

Roladę pokroić na plasterki i polać winnym sosem z kawałkami moreli.

Krok po kroku:

1. Namoczyć morele

1. Namoczyć morele

2. Osuszyć mięso

2. Osuszyć mięso

3. Naciąć mięso

3. Naciąć mięso

4. Nafaszerować mięso morelami

4. Nafaszerować mięso morelami

5. Usmażyć mięso

5. Usmażyć mięso

6. Podsmażyć na maśle morele

6. Podsmażyć na maśle morele

7. Zlać wino do moreli i dusić chwilę

7. Zlać wino do moreli i dusić chwilę

Pobierz wersję do druku:

129 Polędwiczka wieprzowa faszerowana suszoną morelą KuchniaWeDwoje.pl 2

129 Polędwiczka wieprzowa faszerowana suszoną morelą KuchniaWeDwoje.pl 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *