Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe o bardzo intensywnym smaku i pięknym ciemnym kolorze. To tradycyjny przepis z dawnych lat. Powidła smaży się przez 3 dni po 1,5 godziny. Ja swoje powidła dosładzałam cukrem, ale wszystko zależy od słodkości owoców.

337 Powidla sliwkowe KuchniaWeDwoje.pl 1

  Czas wykonania: 10 h 30 min (całość trwała 3 dni)
  Ilość porcji: 4 słoiki po 330 g

Składniki:

2 kg (1,5 l) śliwek
150 g cukru

Przygotowanie:

Wyciągnąć pestki ze śliwek.

Owoce dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 3 dni po 3 h dziennie (na początku mieszać często, ponieważ kawałki śliwek mogłyby się przypalić po 15 minutach, gdy puszczą sok wystarczy raz na 30 minut).

Przepuścić przez sito, aby oddzielić skórki od miąższu.

Zagotować i dodać 150 g (3/4 szklanki) cukru (ilość dopasować w razie potrzeby do indywidualnych upodobań). Gotować do momentu rozpuszczenia cukru (około 10 – 15 minut), od czasu do czasu mieszając.

Tak otrzymane powidła przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Pasteryzacja : gotować przez 15 – 20 minut na małym ogniu, w garnku wyścielonym ścierką (poziom wody powinien wynosić około 2/3 wysokości słoika).

Krok po kroku:

1. Wypestkować śliwki

1. Wypestkować śliwki

2. Gotować przez 3 dni

2. Gotować przez 3 dni

3. Przetrzeć powidła przez sitko

3. Przetrzeć powidła przez sitko

4. Dodać cukru

4. Dodać cukru

5. Przełożyć do słoików

5. Przełożyć do słoików

6. Pasteryzować

6. Pasteryzować

Pobierz wersję do druku:                                           

337 Powidla sliwkowe KuchniaWeDwoje.pl 2 337 Powidla sliwkowe KuchniaWeDwoje.pl 3

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *