Rolada z cebulą i boczkiem

Rolada z cebulą i boczkiem to smażone mięso z indyka faszerowane podsmażoną cebulą, plastrami boczku oraz tymiankiem. Mięso jest dodatkowo polane słodką marynatą na bazie miodu i soku z pomarańczy. To moja propozycja na świąteczny obiad dla całej rodziny!

  Czas wykonania: 1 h 30 min
  Ilość porcji: 15 plastrów

Składniki:

1,2 kg fileta z indyka
400 g cebuli
120 g boczku w plasterkach
4 łyżki oleju
8 gałązek tymianku
szczypta pieprzu
szczypta soli

Marynata:
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka czerwonego wina
½ łyżki musztardy

Przygotowanie:

Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżce tłuszczu.

Liście tymianku oderwać od gałązek (pozostawić 1 gałązkę do dekoracji).

Mięso naciąć wzdłuż (lub poprzek) (patrz krok 3.), rozbić na cienki plaster i doprawić pieprzem oraz solą.

Na płat fileta ułożyć plastry boczku, następnie posypać tymiankiem. Odłożyć 1 łyżkę podsmażonej cebuli do małej miseczki (będzie ona potrzebna do marynaty). Resztę cebuli wyłożyć na boczek.

Mięso zawinąć w rulon i związać nicią spożywczą.

Roladę smażyć na oleju przez około 20 minut z każdej strony, następnie podlać ją 100 ml wody i dusić pod przykryciem przez 30 – 40 minut.

W między czasie do pozostawionej wcześniej 1 łyżki cebuli dodać wszystkie składniki na marynatę i wymieszać. Polać mięso marynatą 10 minut przez końcem duszenia.

Mięso lekko przestudzić, pokroić na plastry. Przełożyć na półmisek i udekorować plasterkami pomarańczy oraz gałązką tymianku.

Krok po kroku:


Kurczak, indyk, wołowina, baranina czy wieprzowina? Podziel się ze mną i czytelnikami bloga swoim ulubionym mięsem w komentarzu poniżej.

2 Comments on “Rolada z cebulą i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *