Schab ze śliwką

Soczysty i pachnący schab ze śliwką. Idealne danie na niedzielny obiad, nie tylko w czasie świąt.

043 Schab ze śliwką[KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 1 h (+ minimum 3 h marynowania)
  Ilość porcji: 3 – 4

Składniki:

500 g schabu
60-70 g suszonych śliwek
1 łyżeczka masła
½ łyżeczki pieprzu

Marynata:
1 łyżka oleju
1 łyżeczka octu balsamicznego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki suszonych ziół (rozmaryn, tymianek)
½ łyżeczki pieprzu ziołowego (lub zwykły czarny)
½ łyżeczki musztardy
2 małe ząbki czosnku

Do sosu:
1 łyżka śmietany 12%

Przygotowanie:

Schab osuszyć i długim cienkim nożem zrobić otwór przez środek na śliwki.

Śliwki wymieszać z masłem i pieprzem. Nafaszerować schab śliwkami.

Składniki na marynatę wymieszać. Schab przełożyć na folię aluminiową, natrzeć go marynatą i szczelnie zawinąć w folię.

Owinięty w folię aluminiową schab przełożyć do naczynia i odstawić do lodówki na kilka godzin (minimum 3 godziny, najlepiej całą noc).

Piec około 40 minut (pieczenie góra-dół) w temperaturze 180 stopni (czas pieczenia zależy od wielkości schabu). Po 25 minutach pieczenia, otworzyć folię i przypiec schab od góry (termo obieg).

Po upieczeniu marynatę można zlać i przygotować z niej sos dodając łyżkę śmietany. Mięso można podawać na ciepło, krojąc grube plastry lub zawinąć w folie, wystudzić i podawać na zimno.

Krok po kroku:

1. Przygotować schab do faszerowania

1. Przygotować schab do faszerowania

2. Wymieszać śliwki i nafaszerować mięso

2. Wymieszać śliwki z masłem i pieprzem. Nafaszerować mięso

3. Przygotować marynatę i nafaszerować mięso

3. Przygotować marynatę i natrzeć mięso

4. Szczelnie zamknąć mięso w folii

4. Szczelnie zamknąć mięso w folii

5. Po ugotowaniu odlać marynatę

5. Po upieczeniu odlać marynatę

6. Pokroić schab w plastry

6. Pokroić schab w plastry

Pobierz wersję do druku:

043 Schab ze śliwką[KuchniaWeDwoje.pl] 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *