Ziemniaczki

Ziemniaczki zwane też bajaderki to najprostsze ciastka z resztek ciast.
Jakoś nigdy za nimi nie przepadałam, dopóki nie zrobiłam ich sama z domowego ciasta. Smakuje rewelacyjnie!
Najlepsze w nich jest to, że nic się nie marnuje! Zamiast wyrzucać suche końcówki ciast lepiej poświęcić 15 minut i wyczarować coś pysznego!

W mojej wersji dodałam alkoholu, jeżeli chcecie zrobić takie ziemniaczki dla dzieci, zamiast adwokatu dodajcie więcej czekolady 🙂

ziemniaczki

  Czas wykonania: 15 min
  Ilość porcji: 600 g (16 – 20 porcji)

Składniki:

500 g różnego rodzaju ciasta (sernik, przekładaniec, babka)
40 g masła
1 łyżka kakao
1 łyżka adwokata
20 g czekolady gorzkiej i mlecznej

Przygotowanie:

Kawałki ciasta przełożyć do miski i za pomocą tłuczka do ziemniaków lub ręki zmiażdżyć.

Następnie w niewielkim rondelku rozpuścić masło, czekoladę oraz kakao. Do ciasta dodać adwokat i polewę czekoladową. Wszystkie dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Do masy można dodatkowo dodać posiekane orzechy, rodzynki lub kawałki czekolady.

Z masy uformować niewielkie kuleczki, które następnie można obtoczyć w dowolnej gotowej posypce do ciast, wiórkach kokosowych.

Takie ziemniaczki najlepiej przechowywać w lodówce.

Krok po kroku:

1. Wymieszać resztki ciast

2. Dodać roztopioną czekoladę z masłem

3. Dodać adwokatu

4. Dokładnie wymieszać

5. Uformować kulki

6. Obtoczyć ziemniaczki w posypce

Pobierz wersję do druku:                                           

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.