Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków to jedna z klasycznych polskich potraw, której nie mogło zabraknąć także i na moim blogu.

  Czas wykonania:  1 h
  Ilość porcji:  4 – 6 porcji

Składniki:

300 g ogórków kiszonych bez wody
100 ml wody z ogórków
1 l bulionu
sól, pieprz (opcjonalnie)
2 łyżki mąki
30 ml śmietanki kremówki
100 – 200 g ryżu

Przygotowanie:

Ogórki zetrzeć na grubym tarle. W dużym garnku rozpuścić łyżkę masła, przełożyć starte ogórki i zalać całość wodą z ogórków. Dusić całość pod przykryciem przez 20 minut, do czasu, aż ogórki zmiękną.

Następnie zalać podsmażone ogórki bulionem i gotować przez kolejne 20 minut.

W między czasie w oddzielnym garnku należy ugotować ryż i dodać go do zupy.

Zupę można zagęścić mąką. Aby to zrobić należy w 1/2 szklanki zupy rozpuścić 2 łyżki mąki i wymieszać z zupą. Do zupy można także dodać odrobinę śmietany kremówki.

Krok po kroku:

 

Zupa ogórkowa to jedna z ulubionych mojego męża, a jaka jest Wasza ulubiona zupa? 

Ten wpis powstał przy współpracy z marką Dedra (www.mojadedra.pl). Już niebawem na blogu pojawi się recenzja miedzianych garnków, użytych do przygotowania potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *