Po ostatnie wizycie u teściów dostaliśmy sporą ilość buraków, więc postanowiliśmy zrobić z nich buraczki z papryką. Jest to sałatka na zimno do obiadu z przepisu mojej mamy. Robi się ją dość długo, ponieważ sam proces gotowania i studzenia buraków trwa około 3-4 godzin. Mam jednak nadzieję, że mimo to ktoś skorzysta z przepisu i przygotuje zapasy na zimę.
Czas wykonania: 4 – 5 h
Ilość porcji: 26 słoików po 300 ml
Składniki:
6 kg buraków
11 sztuk papryki
7 sztuk cebuliZalewa:
½ l wody
½ l octu 10 %
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Przygotowanie:
Buraki ugotować (czas gotowania to 1,5 – 2 h), wystudzić i obrać.
Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zagotować, od czasu do czasu mieszając.
Paprykę oraz cebulę zetrzeć na tarle na grubych oczkach lub pokroić w niewielką kostkę. Warzywa gotować w zalewie przez 15 minut.
Buraczki zetrzeć na tarle na grubych oczkach. Dodać do gotujących się warzyw i gotować jeszcze przez 30 minut.
Gorącą sałatkę przełożyć do umytych słoików. Osuszyć zakrętki i szczelnie zamknąć słoiki. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
W razie potrzeby pasteryzować.