Przepis na ogórki z curry to od lat najczęstsze przetwory w naszym domu. Do tej pory robiła je głównie moja mama, jednak tego roku my również postanowiliśmy zrobić kilka słoików. Ogórki w curry idealnie sprawdzają się w zimie zamiast surówki lub sosu do obiadu.
Czas wykonania: 2 h
Ilość porcji: 12 słoików po 500 ml
Składniki:
3 kg ogórków gruntowych
4 cebule
2 l wody
3 szklanki cukru
3 szklanki octu 10 %
3 łyżki przyprawy curry
3 łyżki soli
liście selera lub kawałek selera (korzeń)
gorczyca
Przygotowanie:
Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Ogórki dokładnie umyć, nie obierać, pokroić na słupki. Kawałki ogórków ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać po liściu selera (kawałeczku selera) oraz kilka ziarenek gorczycy.
Wystudzoną zalewę wymieszać i zalać ogórki. Pasteryzować 2 minuty.
Zaryzykowałam i wykonałam dziś zaproponowany przepis.Byłam przerażona ilością cukru,poza tym nie wpisano do składników ilości soli.Mam nadzieję że będą nie tylko zjadliwe ale że zasmakują wręcz mężowi!
Witam,
Rzeczywiście nie napisałam ilości soli… przepraszam. Już to poprawiłam, do tej ilości składników trzeba dodać 3 łyżki soli.
Mam nadzieję, że będzie Pani zadowolona i moje niedopatrzenia nie zepsuje ich smaku. Pozdrawiam i czekam na komentarz, czy ogórki smakowały 🙂