Passata pomidorowa

Passata pomidorowa to jeden z moich samodzielnych przetworów. Nie lubię robić przetworów i zdecydowanie jest to specjalność mojego męża. W tym roku postanowiłam, że musi się to zmienić!
I jak to bywa początki były trudne… Moja passata nijak nie przypominała tych ze sklepu, była rzadka jak zupa i przez kilka godzin musiałam ją gotować… Nie wiem, czy to wina przepisu, czy wodnistości pomidorków koktajlowych…
Ale koniec końców passata pomidorowa smakuje rewelacyjnie! Jest pikantna i lekko słodkawa, a ja takie połączenia lubię najbardziej!

329 Passata pomidorowa KuchniaWeDwoje_PL

  Czas wykonania: 1 h 30 min (+ 3 h czas gotowania)
  Ilość porcji: 2 butelki po 600 ml

Składniki:

2 kg dojrzałych pomidorów
250 g cebuli (2 sztuki)
250 g jabłek
½ l octu jabłkowego
450 g cukru pudru
3 płaskie łyżeczki soli (według uznania)
1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne (chili)
szczypta pieprzu czarnego

Przygotowanie:

Zalewa:
Przyprawy zagotować z octem (1 łyżeczka pieprzu cayenne i 1 łyżeczka soli). Przestudzić.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Cebulę, jabłka również obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa zagotować w zalewie, do czasu aż będą miękkie, zmiksować.

Do całości dodać cukier i gotować, aż cukier się rozpuści. Doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku.

Całość gotować do czasu zgęstnienia, u mnie było to 3 godziny (wszystko zależy od rodzaju pomidorów, im bardziej wodniste tym czas gotowania będzie dłuższy).

Gorącą passatę przelać do butelek lub słoików i szczelnie zakręcić. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Krok po kroku:

1. Przygotować zalewę

1. Przygotować zalewę

2. Obrać pomidory

2. Obrać pomidory

3. Pokroić cebulę oraz jabłko

3. Pokroić cebulę oraz jabłko

4. Do odcedzonej zalewy dodać warzywa

4. Do odcedzonej zalewy dodać warzywa

5. Gotować do miękkości

5. Gotować do miękkości

6. Zmiksować i dodać cukier puder

6. Zmiksować i dodać cukier puder

7. Gotować do czasu zgęstnienia

7. Gotować do czasu zgęstnienia

8. Gorącą passatę przelać do butelek i odstawić do wystudzenia

Pobierz wersję do druku:                                           

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *