Sałatka z fetą i ostrym sosem posmakowała mi od pierwszego kęsa. Przepis mam od mojej koleżanki Madzi, które zrobiła tę sałatkę na nasz babski wieczór. Sałatka jest bardzo prosta i klasyczna, jednak dzięki ostremu sosu nabiera fajnego smaku.
Czas wykonania: 20 min
Ilość porcji: 6 – 8
Składniki:
150 g mix sałat
200 g sera feta
2 nieduże czerwone cebule
200 g pomidorków koktajlowych
1 duża brzoskwinia lub nektarynka
kawałek ogórka
kilka oliwek
2 łyżki słonecznika łuskanego
2 łyżki pestek dyniSos:
4 łyżeczki musztardy
5 łyżeczek miodu
2 łyżeczki oliwy
2 łyżeczki sosu chilli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka ulubionych ziół
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sos wymieszać dokładnie ze sobą, ostrość dopasować pod swoje upodobania.
Sałatę przełożyć do dużej miski dodać pokrojone w niewielkie kawałeczki warzywa, ser oraz brzoskwinię. Dodać przyprawy oraz pestki dyni i słonecznik.
Całość polać sosem i dokładnie wymieszać.