Wegetariańskie leczo to pyszne danie nie tylko dla osób nie jedzących mięso, ale również dla wegan. Leczo składa się jedynie z warzyw! To bardzo pyszne i lekkie danie na chłodniejsze letnie dni.
Czas wykonania: 30 – 40 min
Ilość porcji: 4 – 6
Składniki:
300 g cukinii
300 g papryki
300 g cebuli
300 g pomidorów
400 g pieczarek
80 g przecieru pomidorowego
1 ½ łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle przez 10 minut. Dodać pokrojone pieczarki i cukinię. Całość posolić i dusić pod przykryciem. W między czasie pokroić i dodać paprykę.
Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do lecza. Na koniec dodać przecier pomidorowy i pieprz. Całość gotować, do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się.
Hej, chciałabym zapytać, czy można to leczo zapasteryzować?
Witam,
Tak, oczywiście 🙂