Placki cebulowe z serem i makiem – są bardzo dobre na ciepło jak i na zimno. Są one bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Czas wykonania: 2 h 30 min
Ilość porcji: 12 sztuk
Składniki:
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka mleka (250 ml)
1 jajko
1 łyżeczka soli
60 g masła
700 g cebuli
3 łyżki maku
150 g sera żółtego
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i ½ szklanki ciepłego mleka. Tak otrzymany rozczyn odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Rozpuścić masło i odstawić, aby lekko przestygło.
Mąkę przesypać do wysokiej miski, dodając kolejno sól, masło, mleko i jajko. Dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto posypać odrobiną mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 – 2 godziny).
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Gdy ostygnie dodać mak, starty ser żółty i całość wymieszać.
Ciasto podzielić na 12 części. Każdą część rozwałkować, tworząc placek o średnicy 15 – 20 centymetrów.
Tak uformowane placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. A na nie wyłożyć farsz cebulowy i odstawić na kolejne 10 minut.
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni (do czasu zarumienienia).
Krok po kroku:
![]() 1. Rozpuścić drożdże i odstawić do wyrośnięcia |
![]() 2. Do mąki dodać jajko, masło, mleko i sól |
![]() 3. Dodać rozczyn |
![]() 4. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia |
![]() 5. Zeszklić cebulę |
![]() 6. Podzielić ciasto na 12 części i rozwałkować placuszki |
![]() 7. Wymieszać cebulę z makiem i serem |
![]() 8. Wyłożyć masę na ciasto i upiec w piekarniku |
Pobierz wersję do druku: