Od Nowego Roku postanowiłam, że będziemy częściej jedli ryby. Zauważyłam, że często można kupić świeże (nie mrożone) ryby w dobrych cenach. Tak więc kolejny przepis na pstrąga z imbirem z warzywami – smacznie i szybko.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 2 – 4
Składniki:
2 pstrągi (lub dorsze)
kawałek świeżego imbiru (20 g)
1 papryka
1 por
2 pomidory
sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki masła
szczypta pieprzu
szczypta soli
Przygotowanie:
Kupione ryby przepłucz wodą i skrop sokiem z cytryny. Posyp je pieprzem i solą. Rybę dokładnie natrzyj wcześniej obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (wewnątrz też). A następnie skrop olejem arachidowym.
Obranego pora pokrój w plastry i podsmaż na maśle. W międzyczasie pokrój paprykę oraz pomidory w kostkę i dodaj na patelnię. Przez kilka minut smaż warzywa.
Tak przygotowane warzywa przesyp do naczynia żaroodpornego, a na nie połóż ryby. Ryby obłóż pokrojonym w plastry imbirem i piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Rybę podawaj z pieczonymi warzywami, sałatką z pora i ziemniakami.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: