Chatka Baby Jagi to ciasto mojego dzieciństwa:) Ten fajny kształt i zabawna nazwa zawsze będzie wzbudzała uśmiech na mojej twarzy.
Dziś gdy jem to ciasto nie robi ona na mnie takiego dużego wrażenia, ale kiedyś poczęstowałam nim dzieci mojej koleżanki i strasznie im smakowało – więc chyba jego zachwyt jest spowodowany wiekiem:)
Czas wykonania: 1 h (6-8 h oczekiwań)
Ilość porcji: 16 kawałków
Składniki:
4 paczki herbatników (400 g)
Masa serowa:
500 g sera białego
¾ kostki margaryny lub 180 g masła
¾ szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakaoPolewa:
2 łyżki wody
½ szklanki cukru
2 łyżki kakao
1/3 kostki margaryny
Przygotowanie:
Masa serowa:
Zmielić ser biały.
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka, zmielony ser i cukier waniliowy.
Masę podzielić na 2 części i do jednej z nich dodać kakao.
Na foli aluminiowej ułożyć herbatniki (3 rzędy po 7 herbatników). Na herbatniki wyłożyć jasną masę serową i na niej ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na koniec wzdłuż środkowego rzędu wyłożyć ciemną masę.
Złożyć całość tworząc trójkątny daszek (patrz: Krok 6.).
Polewa:
W garnku rozpuścić margarynę, dodać do niej pozostałe składniki – całość wymieszać i zagotować.
Gdy polewa trochę ostygnie i zgęstnieje polać nią ciasto i całość posypać kokosem.
Pozostawić na 6-8 godzin (całą noc), aby herbatniki zmiękły.
Krok po kroku:
![]() 1. Zrobić masę serową |
![]() 2. Rozłożyć herbatniki |
![]() 3. Przełożyć połową masy serowej |
![]() 4. Do drugiej połowy masy dodać kakao i wymieszać |
![]() 5. Przełożyć kolejną warstwę herbatników i na środek wyłożyć ciemną masę serową |
![]() 6. Złożyć ciasto – tworząc dach(trójkąt) |
![]() 7. Zrobić polewę |
![]() 8. Ciasto polać polewą czekoladową i udekorować kokosem |