Ciasto jogurtowe z borówkami to banalnie proste i bardzo szybkie ciasto. Do jego wykonania potrzeba niewiele składników i tylko 45 minut.
Ciasto robiłam dwa razy, ponieważ za pierwszym razem było bardzo słodkie. Moja wersja jest z borówkami, ale Wy możecie użyć dowolnych sezonowych owoców lub pominąć ten krok.
Czas wykonania: 45 min
Ilość porcji: 20 kawałków
Składniki:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru (165 g)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka jogurtu (270 g)
4 jajka
1 szklanka oleju
250 g borówek
Przygotowanie:
Do przygotowania ciasta potrzebna jest szklanka o pojemności 250 ml, którą należy odmierzać wszystkie składniki.
W jednej dużej misce wymieszać suche produkty (mąkę, proszek do pieczenia i cukry), w drugiej mniejszej wymieszać mokre (jajka, jogurt, olej).
Przelać masę jogurtową do miski z suchymi składnikami i całość wymieszać łyżką.
Masę przelać na formę o wymiarach 20 x 30 cm. Na cieście ułożyć borówki i piec przez 35 minut w 180 stopniach.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku:
Mniam aż ślinka cieknie:) Ja często robię ciasto jogurtowe z owocami na mące jaglanej aby było trochę zdrowsze.
W takim razie na następny raz ja również spróbuje zdrowszej wersji! Pozdrawiam:)
To ciasto było pyszne:p
Robiłam wczoraj, dodałam aromat waniliowy zamiast cukru wanilinowego. Wyszło pyszne i wilgotne – polecam!