Flammkuchen jest to tarta na cienkim pierogowym cieście z dodatkiem boczku, cebuli oraz śmietany. Flammkuchen to typowe wiejskie danie z regiony Francji. Ta potrawa jest również znana w Niemczech i to właśnie tam odkrył ją mój mąż.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 3 porcje
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
½ szklanki wody
1 łyżka oleju
½ łyżeczki soliDodatki:
200 g śmietany 12% lub 18 %
200 g boczku
3 duże cebule
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej. Energicznie zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na 30 minut.
Boczek pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Podsmażyć cebulę z boczkiem na patelni, do czasu, aż cebula zmięknie i lekko się zarumieni.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować bardzo cienko (ja podzieliłam sobie ciasto na 2 części). Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wysmarować całość śmietaną i wyłożyć cebulę oraz boczek.
Piec w 220 stopniach przez 12 – 15 minut (w zależności od grubości ciasta).
Krok po kroku:
![]() 1. Zagnieść ciasto |
![]() 2. Pokroić cebulę oraz boczek |
![]() 3. Podsmażyć cebulę i boczek |
![]() 4. Rozwałkować ciasto |
![]() 5. Ciasto posmarować śmietaną i wyłożyć składniki |