Ciasto toffi to moje ciasto imprezowo-urodzinowe.
Wszyscy goście byli zachwyceniu i pytali, czy sama piekłam – to chyba najlepsza recenzja:)
Serdecznie polecam przepis:)
Czas wykonania: 2 h
Ilość porcji: 18 kawałków
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki oleju
4 łyżki wody
1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaMasa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
800 ml mleka
3 łyżki cukru
1 kostka masła (200 g)Bita śmietana:
500 ml śmietanki 30-36%
2 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudruDodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej
220 g herbatników
słonecznik łuskany
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek – całość wymieszać mikserem na średnich obrotach – dodać pozostałe składniki.
Ciasto wyłożyć na blaszkę (forma 22 x 27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec 45 – 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Masa budyniowa:
Odlać 200 ml mleka (niepełną szklankę) i wsypać budyń śmietankowy i cukier. Całość wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek.
Resztę mleka zagotować i wlać rozmieszany budyń – cały czas mieszając – doprowadzić do wrzenia.
Wystudzić.
Utrzeć masło i dodać do niego po łyżce zimnego budyniu – zmiksować.
Bita śmietana:
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem.
Na wystudzony biszkopt wylać masę budyniową, a na nią ułożyć połowę herbatników.
Pierwszą warstwę herbatników wysmarować masą kajmakową. Następnie wyłożyć kolejną warstwę herbatników i bitą śmietanę. Całość posypać słonecznikiem.
Smacznego:)
Krok po kroku:
![]() 1. Utrzeć jajka z cukrem |
![]() 2. Do jajek przesiać mąkę |
![]() 3. Dodać resztę składników |
![]() 4. Upiec biszkopt |
![]() 5. Ugotować budyń |
![]() 6. Zrobić masę budyniową |
![]() 7. Ubić bitą śmietanę |
![]() 8. Wyrównać ciasto |
![]() 9. Na biszkopt wylać masę i ułożyć herbatniki |
![]() 10. Rozsmarować masę kajmakową, wyłożyć herbatniki, bitą śmietanę i posypać wszystko słonecznikiem |
Pobierz wersję do druku: