Sos chrzanowy do mięs to gęsty i gładki sos o smaku chrzanowym – idealny do każdego rodzaju pieczeni i rolad.
Czas wykonania: 20 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
200 ml buliony warzywnego
2 łyżki tartego chrzanu
3 łyżki kwaśnej śmietany 12 % lub 18 %
szczypta soli
½ łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Rozpuścić masło w niewielkim garnku, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Smażyć 2 minuty na małym ogniu i wlać ciepły bulion – wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Na końcu dodać chrzan i zamieszać.
Gdy sos jest już gęsty i gładki, wlać do niego wcześniej zahartowaną śmietanę (czyli wymieszaną z 2-3 łyżkami gorącego sosu).
Polecam przepis na „Roladki schabowe” z tym właśnie sosem.