Dzisiaj kolejna z moich propozycji na konfitury ze śliwek – tym razem z dodatkiem wanilii oraz cytryny.
Przepis na tradycyjne powidła śliwkowe znajduje się tutaj.
Czas wykonania: 2 h
Ilość porcji: 5 słoików 200 ml
Składniki:
1 kg śliw pozostałych z produkcji soku
1 szklanka (230 g) cukru
1 cytryna
50 g cukru waniliowego
Przygotowanie konfitury ze śliwek z wanilią i cytryną
Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez godzinę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając
Śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak.
Śliwy ponownie podsmażyć, a pod koniec dodać 50 gram cukru waniliowego, 1 szklankę cukru oraz sok z jednej cytryny i dokładnie wymieszać. Słoiki umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni) co zabije wszystkie bakterie.
Gorący dżem przełożyć do jeszcze ciepłych słoików i szczelnie zakręcić.
Można ustawić słoiki do góry dnem lub dodatkowo pasteryzować. Pasteryzacja pozwala mieć prawie 100% pewność, że przetwory się nie zepsują.
Jestem bardzo ciekawy jakie są Wasze propozycje na wykorzystanie tak przygotowanych konfitur?