Po raz kolejny muszę stwierdzić, że nie umiem piec ciast drożdżowych. To ciasto miało być piękną roladą makową, jednak albo przepis na ciasto drożdżowe był do niczego, albo ja je zepsułam. Jeśli wiecie co źle zrobiłam proszę napiszcie mi komentarzach Wasze uwagi.
Makowiec na szczęście zostało uratowane, a raczej przekształcone z rolady na zwykły placek z masą makową, więc nic się nie zmarnowało 🙂 I mimo wszystko wyszedł naprawdę dobry i w sumie bardzo prosty w przygotowaniu 🙂
Czas wykonania: 3 h 30 min (2 h oczekiwania)
Ilość porcji: 15 – 20 kawałków (forma 20 cm x 30 cm)
Składniki:
Ciasto:
50 g margaryny (1/5 kostki)
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
½ szklanki mleka
3 małe jaja
20 g drożdży (1/5 pakowania)
1 cukier wanilinowy
szczypta soliMasa makowa:
850 g gotowej masy makowej z bakaliami
70 g orzechów włoskich
70 g rodzynek
2 łyżki kaszy manny
1 duże jajko
Przygotowanie:
Ciasto:
Przygotować rozczyn:
Do dużej miski lub garnka pokruszyć drożdże. Dodać do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki i około 2 łyżek letniego mleka. Wszystko wymieszać (konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę). Odstawić na 10 – 15 minut.
Rozpuścić margarynę i wystudzić.
Dodać resztę składników na ciasto i zmiksować całość. Na koniec dodać wystudzoną margarynę i jeszcze raz zmiksować. Odstawić do wrośnięcia na 1 – 2 godziny w ciepłe miejsce (do czasu podwojenia objętości).
Masa makowa:
Masę makową przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać do niej żółtko, kasę mannę i zmiksować.
Białka ubić na pianę.
Do masy makowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto drożdżowe wymieszać z rodzynkami i wylać na formę ( rozmiar formy: 20 cm x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wylać masę makową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Piec 50 minut w 160 stopniach (do suchego patyczka).
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: