Wiśniówka to jedna z najsmaczniejszych, najbardziej znanych i najłatwiejszych w przygotowaniu nalewek.
Czas wykonania: 1h (+ minimum 5 miesięcy oczekiwania)
Ilość porcji: 3-4
Moc: 33%
Trudność wykonania: łatwe
Miesiąc wykonania: lipiec
Składniki:
2 kg kwaśnych wiśni
0,5 kg cukru
0,5 l spirytusu 96%
0,5 l przegotowanej wody
Przygotowanie:
Do sporządzenia tej nalewki użyłem kwaśnej odmiany wiśni, które pochodzą z działki i mają prawie czarny kolor.
Wiśnie dokładnie umyć i wydrylować. Przełożyć do słoja i zalać przegotowaną wodą i spirytusem. Słój szczelnie zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące. Od czasu do czasu potrząsać, aby zmieszać jego zawartość.
Po 2 miesiącach wiśnie odcedzić i wsadzić z powrotem do słoja zasypując warstwami cukrem. Nalew (płyn spirytusowy) szczelnie zakręcić w osobnym słoju. A słój z wiśniami zasypanymi cukrem potrząsać codziennie przez okres kilku dni, aż wiśnie puszczą sok, a cukier się rozpuści.
Po kilku dniach odcedzić wiśnie i przefiltrować powstały syrop. Wiśnie można wykorzystać do ciast i deserów pamiętając, że należy je trzymać w lodówce. Wcześniej uzyskany nalew zmieszać z syropem. Na tym etapie można także dosłodzić nalewkę syropem – cukrem rozpuszczonym w niewielkiej ilości wody. Całość odstawić na 1 miesiąc celem pozbycia się resztek osadu, które osiądą na dnie.
Po miesiącu zlewamy ostrożnie klarowną część nalewki do butelek i odstawić na minimum 2 miesiące. Z biegiem czasu ćwicząc silną wolę nalewka będzie miała coraz lepszy smak. Nalewka wiśniowa swoje pełne walory uzyskuje po roku leżakowania.