Papryka faszerowana to świetny pomysł nie tylko na obiad, ale również kolację, którą możemy zabrać jako obiad na drugi dzień do pracy. Robi się je bardzo szybko i prosto.
Zdrowi i sycący posiłek.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 4 sztuki (4 porcje)
Składniki:
4 papryki
400 g fileta z indyka lub kurczaka
100 g kaszy orkiszowej
1 puszkę lub 4 – 5 sztuk pomidorów
5 łyżek przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczka pieprzu Cayenne
olej do formy
Przygotowanie:
Ugotować kaszę w osolonej wodzie.
Mięso pokroić w małe kawałeczki, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju kokosowym.
Do mięsa dodać kaszę, pomidory, przecier oraz resztę przypraw. Wymieszać wszystko i podsmażyć 5 minut.
Odkroić górną część papryki, wydrążyć środek i nafaszerować warzywo kaszą z mięsem.
Na wysmarowaną olejem formę ułożyć papryki. Piec 35 – 40 minut w 180 stopniach.
Krok po kroku:
![]() 1. Pokroić mięso |
![]() 2. Ugotować kaszę |
![]() 3. Usmażyć mięso |
![]() 4. Do mięsa dodać kasę, pomidory i przyprawić |
![]() 5. Usunąć gniazda nasienne z papryk |
![]() 6. Nafaszerować papryki |
![]() 7. Ułożyć w wysmarowanym naczyniu |
![]() 8. Upiec papryki i posypać serem |
Pobierz wersję do druku: