Pesto z suszonych pomidorów

Pesto z suszonych pomidorów idealnie nadaje się do różnego rodzaju makaronów na ciepło oraz na kanapki. Domowe pesto ma wyrazisty smak i nie zawiera zbędnych konserwantów. Dlatego jest bez porównania lepszy od tych na sklepowych półkach.

155-pesto-z-suszonych-pomidorow-kuchniawedwoje-pl


  Czas wykonania: 15 min
  Ilość porcji: 4

Składniki:

50 g suszonych pomidorów w oliwie
45 g migdałów
30 – 40 listków bazylii
2 ząbki czosnku
70 g startego parmezanu

Przygotowanie:

Migdały uprażyć na suchej patelni.

Suszone pomidory, bazylię, czosnek i uprażone migdały utrzeć w moździerzu.

Wszystko wymieszać z parmezanem i oliwą z suszonych pomidorów (ilość zależna od konsystencji – masa ma być wilgotna – ja dałam około 3 – 4 łyżek).

Krok po kroku:

1. Uprażyć migdały

1. Uprażyć migdały

2. Utrzeć bazylię, pomidory, czosnek i migdały w moździerzu

2. Utrzeć bazylię, pomidory, czosnek i migdały w moździerzu

3. Dodać oliwę i parmezan

3. Dodać oliwę i parmezan

Pobierz wersję do druku:

155-pesto-z-suszonych-pomidorow-kuchniawedwoje-pl-2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *