Pierożki ziemniaczane z mięsem mielonym to bardzo sycące danie obiadowe. Ciasto na pierogi robi się z ugotowanych ziemniaków, więc jeśli macie jakieś resztki z wczorajszego obiadu to można je wykorzystać. W kuchni nic się nie może zmarnować! 🙂
Czas wykonania: 2 h
Ilość porcji: 12 sztuk (4 – 6 porcji)
Składniki:
700 g ziemniaków
3 – 4 łyżki mąki pszennej
3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
½ łyżeczki soliFarsz:
300 g mięsa mielonego
1 cebula
3 łyżki masła
szczypta soli
szczypta pieprzuSos pieczarkowy:
300 g pieczarek
100 ml śmietanki 18 %
2-3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta pieprzu
szczypta soliDodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Wystudzić.
Pokroić w drobną kostkę cebulę i podsmażyć na maśle przez kilka minut. Następnie dodać mięso mielone i smażyć. Farsz doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
W między czasie przygotować sos pieczarkowy (przepis na sos znajduje się poniżej).
Ziemniaki ubić. Dodać do nich jajko oraz obie mąki i wymieszać.
Stolnicę posypać mąką. Wyłożyć ciasto i energicznie wyrobić.
Ciasto na pierożki można przygotować na 2 sposoby;
- Sposób 1: ciasto podzielić na 12 części i każdą część rozwałkować na placek o grubości 5 mm
- Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm.
Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor.
Sos pieczarkowy:
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Na spód garnka dać łyżkę masła, dodać pieczarki i całość dusić przez około 20 – 30 minut. Pieczarki można lekko posolić. Gdy pieczarki będą podduszone należy wlać śmietankę i całość wymieszać.
Przelać do szklanki odrobinę wody z pod pieczarek, dodać do niej mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek. Całość wlać do sosu pieczarkowego i chwilę gotować, aby całość zgęstniała.
Super przepis ja ostatnio robiłam placki ziemniaczane zgotowanych ziemniaków