Placuszki jaglane z kokosem i rodzynkami to pyszne i pożywne śniadanie na słodko. Wcześniej rzadko używałam kaszy jaglanej, teraz staram się coraz częściej po nią sięgać 🙂 Idealnie nadaje się do placków na słodko oraz na słono! Śniadaniowe placki z kaszy jaglanej to dopiero początek moich eksperymentów, za niedługo kolejny przepis z kaszą w roli głównej 🙂
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 10 sztuk
Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej (suchej)
1 szklanka mleka
1 banan
1 jajko
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki rodzynek
Przygotowanie:
Gotować kaszę na mleku przez 12 – 15 minut na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarła do spodu.
Rodzynki moczyć w gorącej wodzie przez 5 – 10 minut.
Zmiksować banana, kaszę i jajko za pomocą blendera. Do powstałej masy dodać rodzynki i wiórki kokosowe. Całość wymieszać za pomocą łyżki.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu przełożyć po łyżce masę formując małe placuszki. Masa jest dość gęsta i kleista, więc najlepiej za każdym razem moczyć łyżkę w wodzie.
Smażyć z obu stron na niewielkim ogniu. Proponuję podawać z syropem klonowym lub miodem.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: