Makaron z pieczarkami i boczkiem to pomysł na ekspresowy obiad dla całej rodziny! Gotowy w 20 minut. Danie to jest banalnie proste, więc nawet osoby początkujące sobie poradzą. Makaron z pieczarkami i boczkiem można bez problemu zabrać na drugi dzień do pracy i podgrzać w mikrofali.
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
150 g wędzonego boczku ( ja użyłam szynki)
250 g pieczarek
400 g pomidorów
2 ząbki czosnku
400 g makaronu
50 g masła
50 g sera owczego lub feta
szczypta soli
szczypta pieprzu
zioła
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę.
Czosnek posiekać, a boczek i pieczarki pokroić w kostkę. Wszystko podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle. Dusić kilka minut pod przykryciem. Dorzucić pokrojone pomidory i dusić jeszcze przez 15 minut.
Ugotować makaron.
Do sosu dodać ulubione zioła, doprawić pieprzem i solą (jeśli używasz sera feta, który jest słony lepiej nie dodawać soli).
Makaron odcedzić. Przełożyć do dużej miski, polać go sosem i posypać pokruszonym serem.
Danie należy podać od razu po przygotowaniu, aby nie ostygło lub ewentualnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i podgrzać w piekarniku.