Sałatka z boczkiem i fetą

Tegoroczny fit sałatkowy – robiłam ją już mnóstwo razu! Myślę, że i Wam bardzo posmakuje 🙂

Sałatka z boczkiem i fetą

Czas wykonania: 30min
 Ilość porcji: 4

Składniki:
Roszponka – opakowanie

Rukola – opcjonalnie
150 g boczku surowego w plastrach
150 g sera feta
15 sztuk pomidorków koktajlowych
8 sztuk suszonych pomidorów
30 g słonecznika

Sos czosnkowy:
200 ml jogurtu naturalnego
3 małe ząbki czosnku

Przygotowanie:

Boczek pokroić w drobną kostkę – najlepiej wcześniej go zamrozić, wtedy dużo łatwiej jest go pokroić. Rozgrzać suchą patelnie (bez tłuszczu) i podsmażyć mocno boczek.

W między czasie pokroić ser, pomidorki koktajlowe oraz suszone pomidory.

Wymieszać jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Do miski wsypać roszponkę (jeśli chcecie, aby sałatka była bardziej ostra w smaku to polecam dodać rukolę, ja nie przepadam, więc pominęłam ją). Dodać ser, boczek pomidory. Całość wymieszać z sosem czosnkowym.

Na patelnie po smażeniu boczku wrzucić słonecznik i podprażyć.
Sałatkę posypać prażonym słonecznikiem i gotowe.

Krok po kroku:

Sałatka z boczkiem i fetą

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *