Szybka, letnia i zdrowa sałatka z rukolą i mozzarellą polana sosem na bazie oliwy i octu balsamicznego. Gotowa w 15 minut! Ma ktoś ochotę spróbować?
Czas wykonania: 15 min
Ilość porcji: 3 – 4 porcje
Składniki:
garść sałaty rukoli
120 g mozzarelli
8 sztuk pomidorków koktajlowych
8 sztuk oliwek
½ czerwonej cebuliSos:
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą dokładnie i odstawić na 10 minut.
Sałatę opłukać, osuszyć i przełożyć do miski, dodać do niej pokrojoną w kostkę mozzarellę, pomidorki koktajlowe, oliwki i cebulę.
Sałatkę polać sosem po nałożeniu na talerz.