Przepis na schab duszony w sosie własnym mam od mojej mamy, z którą wspólnie go rozbiłyśmy ostatnio. Bardzo prosty przepis na wszelkiego rodzaju przyjęcia, święta oraz niedzielny obiad dla całej rodziny.
Czas wykonania: 3 h (+ 6-12 h czas marynowania)
Ilość porcji: 20 kawałków
Składniki:
2 kg schabu wieprzowego bez kości
2 łyżki Vegety
1 łyżeczka papryki
szczypta pieprzu
szczypta soli
3 sztuki ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
2 łyżki kminku
1 duża cebula
1 łyżka oleju
4 plastry masła
2 łyżki mąki
opcjonalnie: kilka kropel maggi, 1 kostka rosołowa, papryka słodka(do koloru)
Przygotowanie:
Marynowanie:
Mięso obtoczyć w przyprawach i przełożyć do naczynia wysmarowanego olejem. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe, pokrojony w plastry czosnek oraz cebulę. Wszystko posypać kminkiem, położyć na wierzch plastry masła, przykryć pokrywką i odstawić do lodówki na 6-12 godzin (im dłużej tym lepiej).
Następnie mięso dusić pod przykryciem przez 1 godzinę – 1 godzinę 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Wystudzić.
Pokroić mięso w plastry, przełożyć z powrotem do garnka i dodać wody (ilość wody nieokreślona – woda ma sięgać do poziomu mięsa). Następnie ponownie zagotować całość.
Rozmieszać w ½ szklanki zimnej wody mąkę, tak aby nie było grudek. Rozmieszaną mąkę przelać przez sitko do mięsa i wymieszać. Całość gotować przez 5 minut, a w razie potrzeby doprawić jeszcze odrobiną papryki, kostką rosołową, maggi.