Tort Rafaello na herbatnikach z adwokatem pierwszy raz jadłam na urodzinach mojej przyjaciółki Iwonki, zrobiony był przez jej narzeczonego 🙂 Ciasto jest super i na pewno nie jeden raz zagości na moim stole 🙂
Czas wykonania: 2 h (+ czas oczekiwania)
Ilość porcji: 12 kawałków
Składniki:
2 ½ szklanki mleka (725 ml)
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
30 dag masła
25 dag wiórków kokosowych + wiórki do ozdoby
30 sztuk herbatników
1 szklanka adwokata (250 ml)
Przygotowanie:
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka oraz dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń.
Masło utrzeć, a do niego stopniowo (po 1 łyżce) dodać ostudzony budyń. Na koniec dodać alkohol i wiórki kokosowe.
Na blaszce położyć papier do pieczenia, na nim rozłożyć 10 herbatników i nałożyć 1/3 masy. Na masę jeszcze raz warstwę herbatników i kolejną porcję masy. Na końcu resztę herbatników, a na wierzch wyłożyć krem i całość ozdobić wiórkami kokosowymi.
Ciasto przykryte folią odstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok po kroku:
![]() 1. Wymieszać mąki i żółtka w mleku |
![]() 2. Rozpuścić cukier w mleku |
![]() 3. Wlać wymieszany budyń do gotującego się mleka |
![]() 4. Utrzeć masło |
![]() 5, Dodać po łyżce budyniu i wlać adwokat |
![]() 6. Wymieszać łyżką masę i kokosem |
![]() 7. Wyłożyć formę pierwszą częścią herbatników |
![]() 8. Wylać część masy |
![]() 9. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy |
![]() 10. Posypać wierzch kokosem |
![]() 11. Gdy masa stężeje delikatnie wyciągnąć z formy |