Sledz w slodkiej zalewie z cebula. Polaczenie smaku slonego sledzie, slodkiej zalewy i lekko chrupiacej cebuli.
Czas wykonania: 30 min (+ 2 h 30 min oczekiwania)
Ilosc porcji: 6 – 8
Skladniki:
600 g sledzi a’la Matias
3 cebule
1 mala smietana (200 g)Zalewa:
150 ml wody (2/3 szklanki)
2 sztuki lisci laurowych
3 sztuki ziela angielskiego
1 plaska lyzeczka cukru
Przygotowanie:
Sledzie moczyc 2 – 3 godzine w wodzie, aby pozbyc sie nadmiaru soli (mozna moczyc krócej, nawet 1 godzine wtedy sledzie beda bardzo slone).
Zalewa:
Wode z cukrem, liscmi laurowymi i zielem angielskim gotowac 5 – 10 minut i odstawic do wystygniecia.
Cebule pokroic w pólplasterki, zalac 1 szklanka cieplej wody i odstawic na 15 – 30 minut, aby zmiekla (jesli chcecie, aby cebula byla bardzo miekka mozecie moczyc nawet godzine).
Odsaczyc sledzie i cebule. Sledzie pokroic w niewielkie kawalki i przelozyc wszystko do zalewy. Dodac smietane i wymieszac (mozna ewentualnie doprawic pieprzem).
Krok po kroku:
Pobierz wersje do druku: