Szaszłyki z kurczaka na grilla to jeden z przepisów od moich przyjaciół.
Ktoś powie, że szaszłyki jak szaszłyki, ale w życiu nie wpadłabym, żeby grillować marynowane pieczarki – a jednak można:) Efekt rewelacyjny.
Czas wykonania: 30 min (+ 1-2 h oczekiwania)
Ilość porcji: 4 sztuki
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
1 mała cukinia
1 mały słoik marynowanych pieczarekMarynata:
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ostrej musztardy
sok z ½ limonki
80 ml oliwy ( ¼ szklanki)
1 łyżeczka curry
3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
Przygotowanie:
Pierś pokroić w kostkę.
Marynata:
Składniki na marynatę wymieszać i dodać kawałki kurczaka. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Nabyć na patyczki do szaszłyków naprzemiennie kawałki warzyw i kurczaka.
Krok po kroku:
![]() 1. Kurczaka pokroić w kostkę |
![]() 2. Zrobić marynatę |
![]() 3. Mięso zamarynować |
![]() 4. Pokroić cukinię i paprykę |
![]() 5. Nadziać kawałki mięsa i warzyw na patyczki |