Lubicie tosty? Ja jesienią i zimą coraz częściej sięgam po takie szybkie i przede wszystkim ciepłe śniadanie. W tym wpisie postanowiłam podsunąć Wam kilka ciekawych pomysłów na urozmaicenie tradycyjnych tostów. Mi najbardziej smakują tosty z pastą orzechowo-serową, natomiast mój mąż zdecydowanie wybiera tą z salami. A Wam, która wersja najbardziej smakuje? Czekam na Wasze opinie w komentarzach! 🙂
Czas wykonania: 20 – 30 min
Ilość porcji: 12 trójkącików (4 – 6 porcji)
Składniki:
I. Tost z mozzarellą i pomidorami:
4 kromki chleba tostowego
125 g sera mozzarella w kulce
4 suszone pomidory
kilka oliwek
II. Tost z pastę orzechowo-serową i pieczarkami:
½ pasty orzechowo-serowej (Przepis)
100 g pieczarekIII. Tost z salami i papryką:
4 kromki chleba tostowego
4 plasterki salami
4 plasterki oscypka
kawałek papryki
1 mały ogórek kiszony
ketchup
Przygotowanie:
Tosty z mozzarellą i pomidorami:
Mozzarellę pokroić na plasterki, ułożyć na chlebie. Na ser wyłożyć suszone pomidory i posiekane oliwki. Tosta zapiec w tosterze.
Tosty z pastą serowo – orzechową:
Wykonać pastę serowo – orzechową (Przepis na blogu). Chleb posmarować z dwóch stron pastę. Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle. Farsz z pieczarek wyłożyć na pastę. Tosta zapiec w tosterze.
Tosty z salami i papryką:
Plasterki sera oraz salami ułożyć na chlebie. Paprykę i ogórka pokroić w małą kostkę i wyłożyć na salami. Tosta zapiec w tosterze.
Dodatkowo każdą kromkę chleba można posmarować masłem i posypać ulubionymi ziołami.