Łosoś w sosie musztardowym z porem

Kawałki pysznego fileta z łososia z chrupiącą warstwą startych ziemniaków w sosie musztardowym z porem. To znakomity pomysł na piątkowy obiad oraz wegetariańskie danie podczas przyjęcia.

343 Losos w sosie musztardowym z porem KuchniaWeDwoje_PL 1

  Czas wykonania: 60 min
  Ilość porcji: 4 kawałki (2 porcje)

Składniki:

400 g filetu z łososia
3 łyżki soku z cytryny
200 g ziemniaków
1 jajko
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 łyżki oleju

Sos:
400 g pora
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
250 ml bulionu warzywnego (1 szklanka)
50 g śmietany
2 łyżki musztardy
¼ pęczka estragonu

Przygotowanie:

Łososia opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i skropić sokiem z cytryny.

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Następnie połączyć z jajkiem, przyprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej. Fileta z łososia opanierować z jednej strony w tartych ziemniakach z jajkiem. Ułożyć na gorący tłuszcz i smażyć około 15 – 20 minut, w zależności od grubości ryby.

Pora umyć i pokroić w średnie kawałki. Gotować w osolonej wodzie 10 – 12 minut.

W garnku stopić masło, oprószyć mąką i zasmażyć. Wlać bulion, zagotować. Dodać śmietanę i musztardę oraz liście estragonu.  Sos przyprawić solą i pieprzem.

Na półmisek przelać sos, wyłożyć kawałki ryby i udekorować gałązkami estragonu.

Krok po kroku:

1. Przygotować rybę

1. Przygotować rybę

2. Zetrzeć ziemniaki i wymieszać z jajkiem

2. Zetrzeć ziemniaki i wymieszać z jajkiem

3. Wyłożyć ziemniaki na rybę

3. Wyłożyć ziemniaki na rybę

4. Usmażyć rybę

4. Usmażyć rybę

5. Pokroić pora

5. Pokroić pora

6. Ugotować pora

6. Ugotować pora

7. Zrobić zasmażykę

7. Zrobić zasmażykę

8. Dodać bulion

8. Dodać bulionu

9. Dodać śmietanę i musztardę

9. Dodać śmietanę i musztardę

10. Wymieszać sos z porem

10. Wymieszać sos z porem

Pobierz wersję do druku:                                           

343 Losos w sosie musztardowym z porem KuchniaWeDwoje_PL 3

343 Losos w sosie musztardowym z porem KuchniaWeDwoje_PL 2

4 Comments on “Łosoś w sosie musztardowym z porem
    • Witaj,
      Smak musztardy nie jest bardzo intensywny, sos ma jedynie lekki posmak. Mi takie połączenie bardzo smakuje:) Jeśli kiedyś wypróbujesz przepis, koniecznie daj znać, czy smakowało 🙂
      Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *