Kawałki pysznego fileta z łososia z chrupiącą warstwą startych ziemniaków w sosie musztardowym z porem. To znakomity pomysł na piątkowy obiad oraz wegetariańskie danie podczas przyjęcia.
Czas wykonania: 60 min
Ilość porcji: 4 kawałki (2 porcje)
Składniki:
400 g filetu z łososia
3 łyżki soku z cytryny
200 g ziemniaków
1 jajko
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 łyżki olejuSos:
400 g pora
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
250 ml bulionu warzywnego (1 szklanka)
50 g śmietany
2 łyżki musztardy
¼ pęczka estragonu
Przygotowanie:
Łososia opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i skropić sokiem z cytryny.
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Następnie połączyć z jajkiem, przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej. Fileta z łososia opanierować z jednej strony w tartych ziemniakach z jajkiem. Ułożyć na gorący tłuszcz i smażyć około 15 – 20 minut, w zależności od grubości ryby.
Pora umyć i pokroić w średnie kawałki. Gotować w osolonej wodzie 10 – 12 minut.
W garnku stopić masło, oprószyć mąką i zasmażyć. Wlać bulion, zagotować. Dodać śmietanę i musztardę oraz liście estragonu. Sos przyprawić solą i pieprzem.
Na półmisek przelać sos, wyłożyć kawałki ryby i udekorować gałązkami estragonu.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku:
W takim wydaniu łososia jeszcze nie jadłam, ale jutro wypróbuję 🙂
Pozdrawiam!
Super! Jestem bardzo ciekawa Twojej opinii:)
Pozdrawiam:)
zazwyczaj używałam musztardy do sosów i marynat do wieprzowiny. Ale z rybką brzmi ciekawie 🙂
Witaj,
Smak musztardy nie jest bardzo intensywny, sos ma jedynie lekki posmak. Mi takie połączenie bardzo smakuje:) Jeśli kiedyś wypróbujesz przepis, koniecznie daj znać, czy smakowało 🙂
Pozdrawiam!