Trufle czekoladowe są po prostu pycha!!! Naprawdę jestem zachwycona ich smakiem 🙂
Są bardzo słodkie o konsystencji miękkie w środku, a na zewnątrz w twardej, grubej skorupce z czekolady.
I wyglądają naprawdę pięknie.
Czas wykonania: 1 h (+4 h oczekiwania)
Ilość porcji: 20 sztuk
Składniki:
100 g herbatników
60 g czekolady gorzkiej 70 %
70 g serka mascarpone
30 g żelek
3 kostki białej czekoladyPolewa i dekoracja:
100 g czekolady mlecznej
3 kostki czekolady białej
Przygotowanie:
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Herbatniki zmiksować na piach.
Herbatniki, rozpuszczoną czekoladę i serek mascarpone połączyć ze sobą.
Żelki i białą czekoladę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do masy truflowej.
Z masy uformować małe kuleczki, ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Polewa:
Gdy trufle stwardnieją w kąpieli wodnej należy rozpuścić mleczną czekoladę i obtoczyć każdą kulkę. Trufle obsypać startą na małych oczkach białą czekoladą i odstawić na kolejne 2 – 3 godziny do lodówki.