Zakręcany tost z serem i szynką to alternatywa dla wielbicieli domowych tostów. Najlepiej smakuje oczywiście na ciepło, ale również można wpakować do pudełka jako lunchbox do pracy lub szkoły.
Pyszne śniadanie z sokiem porzeczkowym firmy Hortex będzie najlepszym początkiem każdego wiosennego dnia!
Czas wykonania: 1h 30 min
Ilość porcji: 8 porcji
Składniki:
30 kromek chleba tostowego
400 g szynki
500 g (około 24 plastrów) sera żółtego
4 jajka
musztarda
300 ml mleka
pieprz
sól
Sos beszamelowy:
30 g masła
30 g mąki pszennej
400 ml mleka
12 g sera żółtego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
szczypiorek
Przygotowanie zakręcanego tostu z serem i szynką:
Odciąć skórkę z pieczywa tostowego i rozwałkować każdą kromkę, aby je spłaszczyć.
W małej miseczce roztrzepać 1 jajko. Posmarować nim jeden bok kromki, następnie przyłożyć kolejną kromkę i docisnąć, aby się nie rozklejały przy zwijaniu. Takim oto sposobem skleić 6 rzędów pieczywa po 5 kromek.
Rozłożony chleb posmarować musztardą. Na wierzch wyłożyć plastry sera oraz szynki.
Każdy rząd pieczywa przekroić wzdłuż na pół, tworząc 12 cienkich paseczków.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Mocno zwinąć pierwszy pasek w rulonik. A następnie dołożyć kolejne paski i kontynuować zwijanie, tworząc dużą spiralę.
Zakręcony tost przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy (forma o średnicy 24 cm). W wysokim naczyniu rozbełtać pozostałe jajka z mlekiem oraz odrobiną pieprzu i soli. Polać całość.
Tost przykryć folią i wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut, do czasu aż ser się roztopi.
W międzyczasie przygotować sos beszamelowy:
W średniej wielkości garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie powoli wlać mleko, przyprawić solą i pieprzem, wbić jajko – energicznie mieszając.
Na koniec wymieszać całość z połowę startego sera i gotować do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera.
Zakręcany tost wyjąć z piekarnika, ściągnąć folię; górę posmarować sosem beszamelowym i osypać serem.
Piekarnik ustawić na funkcję grill (grzanie od góry w temperaturze 250 stopni) i włożyć tost. Piec 5 – 10 minut do czasu, aż ser się ładnie zarumieni od góry.
Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.
Przepis krok po kroku:
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej:
” Wiosenny konkurs od Matki Natury”
Pyszne! Piekłam trochę krócej, połowę czasu z folią, połowę bez (w przepisie jest folia, na zdjęciach nie ma), w składnikach sosu nie ma jajka ( w przepisie jest, więc je dodałam). Ogólnie trochę ciężko zwinąć, ale efekt wart zachodu. Polecam!