Żeberka w miodzie to proste danie z piekarnika. Mięso jest soczyste i lekko słodkawe. Ja raczej nie przepadam za tłustym mięsem i staram się go unikać, ale tym razem zrobiłam wyjątek i nie żałuje.
Czas wykonania: 2 h (+ 12 h czas marynowania)
Ilość porcji: 3
Składniki:
850 g żeberek trójkątów
Marynata:
5 łyżek miodu
2 łyżki sosu chilli do mięs Develay
1 cebula
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
1 łyżeczka soliDodatkowo:
worek do pieczenia
Przygotowanie:
Mięso pociąć na mniejsze kawałki.
Cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
Wszystkie składniki na marynatę wymieszać i dodać żeberka.
Marynować mięso najlepiej 12 – 18 godzin (całą noc).
Przełożyć mięso i marynatę do rękawa do pieczenia i piec w 200 stopniach przez około 1 godzinę 20 minut. Po 30 minutach delikatnie przewrócić worek z mięsem na drugą stronę, a 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć worek do góry i przyrumienić żeberka.