Keks na białkach

Keks, który robiłam na tegoroczne święta wielkanocne – pachnący, puszysty i pełen bakalii.

114 Keks na białkach[KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 1 h 30 min
  Ilość porcji: 16 kawałków (forma 12 x 20 cm)

Składniki:
7 białek
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
¾ szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g bakalii (rodzynki, żurawina, suszona morela, suszona śliwka, daktyle)

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek, dodać do białek szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier ciągle mieszając.

Podgrzać mleko, aby było letnie.
Margarynę roztopić i wymieszać z białkami. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać mleko i wszystko zmiksować.

Bakalie pokroić w grubą kostkę i wymieszać łyżką z ciastem.

Formę keksową (forma 12 x 20 cm – może być większa) wysmarować tłuszczem i piec 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Krok po kroku:

1. Ubić pianę z białek i stopniowo dodać cukier

1. Ubić pianę z białek i stopniowo dodać cukier

2. Dodać roztopione masło

2. Dodać roztopione masło

3. Zmiksować masę z mąkę i mleko

3. Zmiksować masę z mąkę i mleko

4. Dodać rodzynki

4. Dodać bakalie

5. Przełożyć ciasto do formy

5. Przełożyć ciasto do formy

Pobierz wersję do druku:

114 Keks na białkach[KuchniaWeDwoje.pl] 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.