Kiszone ogórki

Jedną z moich najbardziej ulubionych przetworów są kiszone ogórki. Można je przygotować na zimę w słoikach 0,5 – 1 litrowych lub tak jak to robię ja w tym przepisie w słoju 3 litrowym do bezpośredniego zjedzenia po ukiszeniu. Proces kiszenia ogórków trwa 10-14 dni i po tym czasie nadają się do zjedzenia lub zrobienia zupy ogórkowej.

 Czas wykonania: 30 min (+ 10-14 dni oczekiwania)

 Ilość porcji: słój 3 litrowy

Składniki:
2 kilogramy ogórków
2 litry wody
4 łyżki soli
2 ząbki czosnku
gałązka kopru

Przygotowanie kiszonych ogórków:

Rozpuścić 4 łyżki w przegotowanej letniej wodzie.

Do słoja włożyć gałązkę kopru i 2 ząbki obranego czosnku.

Ogórki umyć i odkroić z nich końcówki i przełożyć do słoja. Całość zalać zalewą i zabezpieczyć gazą / luźno zakręcić, aby powietrze mogło dostać się do środka.

Po około 10-14 dniach ogórki będą już miękkie – to znak, że się ukisiły. Należy wtedy zakręcić słój, aby spowolnić dalszy przebieg tego procesu.

Gdybyśmy przygotowywali ogórki na zimę – to kiszone ogórki można dodatkowo pasteryzować 10 minut od czasu zagotowania się wody w celu całkowitego wstrzymania procesu kiszenia.

Krok po kroku przepis na kiszone ogórki:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *