Sok z aronii to już kolejny przepis na sok z wykorzystaniem sokownika. Użycie tego urządzenie jest jednym ze sposobów na otrzymanie pysznego soku lub syropu na zimę.
Owoce aronii natomiast są bardzo zdrowe, ale nie można ich jeść na surowo.
W zależności od ilości cukru użytego do produkcji otrzymamy sok, który bezpośrednio nadaje się do picia lub taki który będziemy musieli rozcieńczyć z wodą. Podane niżej proporcje służą otrzymaniu syropu, który po otwarciu mieszam z wodą w stosunku 1:1 (ale ta proporcja zależy także od indywidualnych preferencji smakowych).
Czas wykonania: 1,5-2 h
Ilość porcji: 9 słoików 0,125 l
Składniki:
0,75 kg aronii
1 kg cukru
1,5 l wody
1/2 cytryny
Przygotowanie soku z aronii z wykorzystaniem sokownika:
Do dolnego garnka w sokowniku wlać 1,5 l wody. Umyć owoce aronii i wsypać górnego garnka w urządzeniu.
Owoce zasypać cukrem. Jeżeli nie jesteśmy pewni jaką słodkość otrzymamy i czy będzie ona dla nas odpowiednia możemy sypać tylko część cukru, a później ewentualnie dosłodzić sok.
Na wierzch wyłożyć pokrojoną w plastry cytrynę. Wodę w sokowniku gotować 1-1,5 h na małym ogniu. Od czasu do czasu sprawdź poziom wody, poziom soku i wymieszaj owoce z cukrem.
W międzyczasie umyć słoiki i wyparzyć je wkładając na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (temperatura powyżej 70 stopni zabija większość bakterii).
Gorący sok wlać wprost z sokownika do słoików i szczelnie je zakręcić. Jeżeli byłby on za mało słodki to należy przelać go do garnka, dosłodzić i zagotować.
Słoiki odstawić na pokrywkach do ostygnięcia. Jeżeli chcesz to możesz dodatkowo pasteryzować słoiki – ja tego nie robię, bo chcę ograniczyć ilość gotowania do minimum, aby nie niszczyć dobrych składników.
Przepis krok po kroku na sok z aronii z wykorzystaniem sokownika: