Kurczak w sosie chilli

Kurczak w sosie chilli to ostra, szybka potrawa.
Kurczaka najlepiej podawać z ryżem lub makaronem. Do wykonania takiego obiadu dla całej rodziny potrzebne jest zaledwie 20 minut.

kurczak w sosie

  Czas wykonania: 20 min
  Ilość porcji: 3 – 4 porcje

Składniki:

400 g fileta z kurczaka
1 papryczka peperoni (20 g)
1 łyżka oleju

Sos:
250 g sera risotta
100 ml śmietanki 30%
3 łyżki sosu chilli do mięs Develey
3 łyżeczki oregano
½ łyżeczki papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki chilli
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę. Ostrą papryczkę przekroić wzdłuż, wyciągnąć pestki i pokroić w cienkie paseczki. Mięso oraz paprykę podsmażyć na tłuszczu.

Pozostałe składniki dokładnie wymieszać, tworząc jednolitą konsystencje.

Do usmażonego mięsa wlać sos, wymieszać i gotować około 3 – 5 minut. Tak, aby sos lekko zgęstniał.

Podawać z ryżem lub makaronem.

Krok po kroku:

1. Pokroić kurczaka

2. Pokroić papryczkę

3. Podsmażyć mięso i paprykę

4. Wymieszać wszystkie składniki na sos

5. Zalać mięso sosem

6. Dodać ziół i pogrzać

Pobierz wersję do druku:

PRZEPIS W KATEGORII .
PIERWSZY KOMENTARZ DO PRZEPISU
  1. Pingback: Kurczak w sosie chilli | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz